New DiBird mobile app is now available — iOS & Android
Better on the app — your life list in your pocket. Download DiBird free
Brown Noddy / Anous stolidus LC
- Synonyms Common Noddy, Noddy, Noddy Tern
- Old latin name for bird Anous niger, Anoüs stolidus, Sterna stolida
Brown Noddybird sounds *
Paused...
* All sounds were found via Xeno-canto.org API
Related species
Where to see Brown Noddy
- Breeding region Tropical
- Breeding subregion widespread on tropical and subtropical islands of all oceans
- American Samoa
- Angola
- Anguilla
- Antigua and Barbuda
- Aruba
- Australia
- Bahamas
- Barbados
- Belize
- Bermuda
- Bonaire, Sint Eustatius and Saba
- Brazil
- British Indian Ocean Territory
- Brunei
- Cambodia
- Cameroon
- Cayman Islands
- Chile
- China
- Christmas Island
- Cocos (Keeling) Islands
- Colombia
- Comoros
- Cook Islands
- Costa Rica
- Cuba
- Curaçao
- Djibouti
- Dominica
- Dominican Republic
- Ecuador
- El Salvador
- Equatorial Guinea
- Eritrea
- Fiji
- French Guiana
- French Polynesia
- Gabon
- Gambia
- Germany
- Ghana
- Grenada
- Guadeloupe
- Guam
- Guatemala
- Guinea-Bissau
- Guyana
- Haiti
- Honduras
- Hong Kong
- India
- Indonesia
- Iran
- Jamaica
- Japan
- Kenya
- Kiribati
- Liberia
- Madagascar
- Malaysia
- Maldives
- Marshall Islands
- Martinique
- Mauritius
- Mayotte
- Mexico
- Micronesia (Federated States of)
- Montserrat
- Morocco
- Mozambique
- Myanmar
- Nauru
- New Caledonia
- New Zealand
- Nicaragua
- Nigeria
- Niue
- Norfolk Island
- Northern Mariana Islands
- Oman
- Pakistan
- Palau
- Panama
- Papua New Guinea
- Peru
- Philippines
- Pitcairn
- Portugal
- Puerto Rico
- Réunion
- Saint Barthélemy
- Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha
- Saint Kitts and Nevis
- Saint Lucia
- Saint Martin (French part)
- Saint Vincent and the Grenadines
- Samoa
- Sao Tome and Principe
- Saudi Arabia
- Senegal
- Seychelles
- Sierra Leone
- Sint Maarten (Dutch part)
- Solomon Islands
- Somalia
- South Africa
- Sri Lanka
- Sudan
- Suriname
- Taiwan
- Tanzania
- Thailand
- Timor-Leste
- Togo
- Tokelau
- Tonga
- Trinidad and Tobago
- Turks and Caicos Islands
- Tuvalu
- United Arab Emirates
- United States Minor Outlying Islands
- United States of America
- Uruguay
- Vanuatu
- Venezuela
- Vietnam
- Virgin Islands (British)
- Virgin Islands (U.S.)
- Wallis and Futuna
- Yemen
Brown Noddy subspecies (4)
| Subspecies | Breeding subregion | Nonbreeding subregion | Extinct |
|---|---|---|---|
| Anous stolidus galapagensis | Galápagos | - | No |
| Anous stolidus pileatus | Red Sea and Gulf of Aden, all Seychelles groups from Aldabra ne to Inner Is., Madagascar and Mascarenes (w Indian Ocean) e through the Pacific from Ryukyu and Bonin is. (s Japan) to Hawaiian Is. and Easter Is. group (=Eastern Is., se Polynesia) | - | No |
| Anous stolidus ridgwayi | Tres Marias and Socorro (w of Nayarit, wc Mexico) to Clipperton (far sw of Mexico), I. del Coco (far sw of Costa Rica), is. Malpelo (far w of Colombia) and Gorgona (just w of sw Colombia; tropical e North Pacific Ocean) | - | No |
| Anous stolidus stolidus | tropical Atlantic from Trindade (e of ne Brazil), Ascension and St. Helena (tropical se Atlantic Ocean), Gulf of Guinea is. and Tristan da Cunha group (ec South Atlantic Ocean); throughout Caribbean from Bush Key, Dry Tortugas (w of Florida) through islands off Yucatan, e Central America and Colombia to French Guiana | - | No |
Species Name in Other Languages
| Language | Translation |
|---|---|
| Afrikaans | Grootbruinsterretjie, Grootbruinseeswael (Grootbruinsterretjie), Grootbruinseeswael |
| Azerbaijani | qonur başəyən susüpürən |
| Bengali | িয়যা নচড |
| Breton | Nodi kantreat |
| Bulgarian | Кафяво ноди, Магеланова чайка |
| Catalan | nodi gros, Nodi |
| Chinese | 玄燕鷗, 白顶燕鸥, 白顶玄燕鸥, 白顶玄鸥 |
| Chinese (Traditional) | 玄燕鷗, 白頂玄燕鷗, 白頂燕鷗, 白頂玄鷗, 玄燕鷗〔白頂玄燕鷗,白頂黑燕鷗〕 |
| Croatian | smeđa čigra |
| Czech | nody obecný, Nody hnědý |
| Danish | Brun Noddy |
| Dutch | Noddy |
| Esperanto | Bruna ŝterno |
| Estonian | suur-tõmmutiir |
| Finnish | ruskotiira |
| French | Noddi niais, Noddi brun |
| Frisian | Noddy |
| Galician | Trintarreis grande |
| German | Noddi, Braunnoddi, Noddiseeschwalbe |
| Greek | Κοινό Καπνογλάρονο, Κασταvoγλάρovo |
| Hebrew | שחפית תמימת־זנב, שחפית חומה |
| Hungarian | barna noddi |
| Icelandic | Brúnþerna |
| Indonesian | Burung Camar-angguk Hitam Besar, Camarangguk Coklat, Camar-angguk coklat, Dara laut hitam besar, Burung Camar-angguk Coklat, Camar coklat |
| Irish | Geabhróg dhúr |
| Italian | Sterna stolida, Sterna stolida bruna, Noddy bruno |
| Japanese | クロアジサシ |
| Latvian | brūnais zīriņš, Brunais zīriņš |
| Lithuanian | Rudoji žuvėdra, rudasis nodis |
| Macedonian | Кафеав ноди |
| Malay | Burung Camar Hitam, Burung Camar Angguk |
| Malayalam | തവിടൻ നോടി ആള, തവിടൻ നോഡി ആള |
| Northern Sami | Ruškesdirru, Ruškesnoddi |
| Norwegian | brunnoddy |
| Norwegian Nynorsk | Brunnoddy |
| Persian | پرستواقیانوسی قهوهای, پرستودریایی قهوهای, پرستودریایی قهوه ای |
| Polish | rybitwa brunatna, rybołówka brunatna |
| Portuguese | Trinta-réis-escuro / Tinhosa, Tinhosa, Tinhosa-grande, Andorinha-do-mar-preta, trinta-réis-escuro, benedito, andorinha-preta-do-mar, nodi-castanho |
| Romanian | Randunică de mare brună |
| Russian | Крачка кланяющаяся бурая, Обыкновенная глупая крачка, Магелланова чайка, Бурая кланяющаяся крачка, Обыкновенная кланяющаяся крачка, Глупая крачка |
| Samoan | gogo |
| Serbian | Smeđi nodi |
| Slovak | nody hnedý |
| Slovenian | rjavi nodi |
| Spanish | Severo, Tiñosa común, Charrán Pardelo, Tiñosa Cumún, Gaviotín de San Félix, Charrán Café, Charrán-bobo Café, Charrán pardo, Cervera, Golondrina-boba Café, Gaviota Boba, Tiñosa Parda, Tiñosa boba |
| Swahili | Buabua Kahawia |
| Swedish | Noddy, brun noddy |
| Tahitian | oio |
| Tatar | аңгыра көрән акчарлак |
| Thai | นกนอดดี, นกน็อดดี้, นกน็อดดี, นกนอดดี้ |
| Turkish | Kahverengi Nodi |
| Ukrainian | крячок бурий |
| Vietnamese | Nhàn đầu xám, Chim Nhàn đầu xám |
| Welsh | Hurtyn cyffredin |






















